Fındık, popüler bir atıştırmalık olmasının yanı sıra birçok tatlı ve unlu mamulün de vazgeçilmez bir malzemesidir. Kıtır çıtır dokusu ve zengin lezzetiyle mutfak dünyasının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Ancak bütün fındıklar aynı değildir. Fındığın kalitesi ve tadı büyük ölçüde yetiştirildiği bölgeye bağlıdır.
Fındık Üretiminin Ülkeleri
Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %70'ini karşılayarak dünyanın en büyük fındık üreticisi konumundadır. Karadeniz kıyısındaki illerimiz, özellikle Samsun,Ordu, Giresun ve Trabzon, kaliteli fındığıyla tanınıyor. Bu bölgelerin iklimi fındık yetiştiriciliği için idealdir: ılıman kışlar, sıcak yazlar ve yeterli yağış, optimum yetiştirme koşullarını sağlar.

Fındıkların hasat zamanı, yetiştirilen bölgeye göre değişmekle birlikte genellikle Ağustos sonu ile Ekim başı arasındadır. Fındık hasat zamanı, çeşidine, lokasyona ve iklim koşullarına göre değişmektedir. Erkenci çeşitler ağustos ortası gibi hasat edilebilirken, diğerleri ancak eylül-ekim ayları arasında olgunlaşır. Fındıklar elle veya makinelerle hasat edilir ve yalnızca en iyi örnekleri seçmek için dikkatlice sınıflandırılır. Tekkeköy fındık atölyesinde kalite güvencesi tarlada başlar. Uzmanlar, yalnızca en iyi fındıkların depoya girmesini sağlamak için hasat sürecinin tamamını takip ediyor.

Hasadın yapılabilmesi için fındıkların tam olgunlaşmış olması gerekir. Olgun fındık meyveleri, fındık kabuğunun tipik kahverengi rengini alması ve cupula adı verilen fincan benzeri meyve kabuğunun fındıkları serbest bırakacak kadar kurumuş olmasıyla tanınır. Ayrıca fındık ağacının yaprakları yavaş yavaş kahverengiye döner. Bu özellikler açıkça görüldüğünde olgunlaşan fındıklar kendiliğinden dökülür. Cevizlerin hemen toplanması, onların topraktan nem almasını engeller. Son olarak fındıklar geleneksel olarak güneşte kurutulur.

Fındıklar hasat edildikten sonra temizlenip, iklimlendirmeli depolarda muhafaza edilerek tazeliği ve kalitesi korunuyor. Kontaminasyon veya kalite kaybının önlenmesi için taşıma sıkı koşullar altında gerçekleşir. Tekkeköy fındık atölyesi, optimum depolama ve teslimatı sağlamak için gıda taşımacılığında uzmanlaşmış lojistik şirketleriyle çalışmaktadır.

Fındıkların işlenmesi, nihai ürünün kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir diğer kritik adımdır. Tekkeköy fındık atölyesinde fındıklar modern işleme tesislerinde özenle kavrulur. Fındıkların doğal lezzetini ve besin değerlerini korumak için sadece en iyi teknolojiler kullanılmaktadır.

Fındık inanılmaz derecede çok yönlüdür ve birçok mutfak yaratımında kullanılır. İster atıştırmalık olarak, ister fırınlanmış ürünlerde, ister çikolatada veya tuzlu yemeklerde bir malzeme olarak kullanılsın; fındıksı tatlılıkları ve çıtır çıtırlıkları onları popüler bir malzeme haline getiriyor.Hem ev mutfaklarında hem de profesyonel gastronomi alanında beğeni toplayan geniş bir fındık ürünleri yelpazesi sunuyor.

Fındıklar sadece lezzetli değil, aynı zamanda gerçek birer besin paketidir. İçeriğinde yüksek oranda E vitamini, magnezyum ve sağlıklı doymamış yağ asitleri bulunan bu besinler, sağlıklı beslenmeye katkı sağlarken, günümüz beslenme trendlerine de birebir uyum sağlıyor. Aynı zamanda çıtır dokusu sayesinde yemeklerin lezzetini artırmak için de idealdir; ister soslarda, ister ekmek kırıntılarında kullanın.
Kavrulmuş organik fındıklarımızın özel aroması sadece çeşit seçiminden ve küçük partiler halinde işlenmesinden kaynaklanmıyor. Doğal tatlılıkları aynı zamanda konvansiyonel pestisitlerin bulunmamasından da kaynaklanmaktadır. Organik tarımda kimyasal pestisitler yasakken, tarımsal endüstriyel tarımda kimyasal pestisitler ve konvansiyonel gübreler kaçınılamaz. Tekkeköy fındık atölyesi olarak doğal,hijyenik ortamlarda işlenmiş fındık işleme tesisimizle tüm Türkiye’ye hizmet vermekteyiz.